Kolac sa hurmama bez secera i psenicnog brasna

Kolac je odlican za one koji "paze" sta jedu. Bez secera, margarina i psenicnog brasna 👌👍 Ja se trenutno mucim sa svojom kilazom 😭😭😂 ali posto volim da jedem kolace, evo jedan u zdravijoj verziji. Nije puno sladak, ima ukus kao biter cokolada i marmelada zajedno 😂😂

  • 1 casa od 250ml bademovog brasna (recept kako se pravi bademovo brasno pogledajte na kraju posta⬇⬇)
  • 2 kasike kokosovog brasna
  • Pola praska za pecivo
  • 2 kasike gorkog kakaoa
  • 2 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • 2 kasike kokosovog ili maslinovog ulja
  • 15 kom hurmi i dvije sake suhog duda (ili bez duda, u tom slucaju dodati vise hurmi) Hurme (bez kospica) i suhi dud staviti u posudu, i preliti vrucom vodom tek toliko da sve bude pod vodom. Ostaviti 20 min prekriveno, nakon toga zajedno sa vodom izblendirati. To ce biti zamjena za secer 😍

Mikserom umutiti jaja, dodati sos koji smo napravili od hurmi, mutiti jos malo. Dodati mlijeko i ulje, nakon toga ostale sastojke. Smjesu istresti u manju tepsiju oblozenu papirom za pecenje, i peci na 160°C oko 50 min.
BADEMOVO MLIJEKO I BRASNO:
  • 1 casa od 250ml badema
  • 4 case vode
Bademe preliti sa vodom i ostaviti da prenoci. Kada je prenocilo, vodu od badema prosuti, dodati 4 case vode i zajedno sa bademima izblendirati. To je to, dobili ste bademovo mlijeko. Sada samo mlijeko procjedite kroz gazu i dobro iscjedite. Pulpu od badema stavite na tepsiju oblozenu papirom za pecenje, i susite u rerni na 120°C oko sat i trideset minuta. Kada se osusilo, stavite u blender i izblendirajte, ali ne dugo, par sekundi, i dobili ste bademovo brasno 💪💪👌✅ (Ako zelite da vam mlijeko bude kremastije i sladje, stavite 3 case vode i jednu hurmu)

Primjedbe

Popularni postovi