Tradicionalni Svedski keksi "Pepparkakor"

Pepparkakor odusevit ce Vas svojim ukusom i mirisom. Ako ste ljubitelji razenih keksica sa zacinima, ovaj recept je za Vas.

  • 2 i 1/2 case brasna (casa od 200ml)
  • 2 cajne kasikice sode bikarbone (14 gr)
  • Prsohvat soli
  • 170 gr maslaca
  • 3 kasike mljevenog đumbira
  • 2 cajne kasikice cimeta
  • 1/2 cajne kasikice mljevenog karanfila (klincica)
  • Prsohvat bibera
  • 1 casa i 1/4 case smedjeg secera
  • 1 kasika meda ili pekmeza
  • 1 citavo jaje i jedan zumanjak


Brasno, sodu bikarbonu i so staviti u jednu posudu i izmjesati. Maslac staviti u vecu tavu, staviti na vatru da se istopi. Kada se maslac istopi, smanjiti vatru, i maslac mjesati u tavi jos 2 minute. Maslac skinuti s vatre i dodati zacine (djumbir, cimet, karanfilcic, prsohvat bibera), dodati secer i med (ili pekmez). Mjesati dok se secer ne istopi, i dok ne dobijete glatku smjesu. Nakon toga dodati citavo jaje i zumanjak. Izmjesati dok se smjesa ne sjedini. Kada se smjesa sjedinila dodati je brasnu i dobro umjesati kasikom. Tijesto prekriti providnom folijom i ostaviti u frizider najmanje sat vremena. Zagrijati pecnicu na 170°C, ako imate ventilator, upaliti. Otkidati komade tijesta i razvuci na papiru za pecenje sto tanje mozete. Kalupom ili casom formirati keksice, redati ih na papir za pecenje, i peci oko 10 minuta, uz stalnu kontrolu.
Keksice ohladiti i drzati u zatvorenoj posudi. Od ove smjese izadje oko 150 extra tankih keksica, ili oko 80 debljih keksica. Prijatno!

Primjedbe

Popularni postovi