Burma baklava - Burma tatlısı

 Najlaksa i najukusnija baklava koju sam pravila. Recept dole ⬇⬇


  • Paket od pola kg jufke za baklavu
  • 300 gr mljevenih oraha
  • 200 gr maslaca


Agda-zaljev za baklavu:

  • 4 case vode (casa od 200ml)
  • 4 case secera
  • Mala kasikica soka od limuna


Za pocetak napraviti agdu za baklavu. Secer i vodu staviti u serpu da prokuha. Kada prokuha kuhati jos 15 min, dodati limun i kuhati jos 10 min na laganoj vatri. Skinuti sa sporeta i ostaviti da se ohladi.

Uzeti dvije jufke za baklavu, staviti jednu na drugu, i premazati istopljenim maslacem (obje jufke premazati) Jufku posuti mljevenim orasima, osim krajeva jufke. Uzeti najtanju oklagiju koju imate, premazati je uljem, staviti na pocetak jufke, i polako umotati jufku (kao za pitu).Tako umotanu, zarolanu jufku jos jednom premazati maslacem, da se jufka ne bi lomila kada se skida sa oklagije.
Sa obje strane, rukama polako gurati jufku prema sredini oklagije. Na kraju jufku svuci sa oklagije u tepsiju.
Ponoviti isto i sa ostalim jufkama. Jufka,maslac,druga jufka,maslac, orasi pa motanje oklagijom. Na kraju ostatkom maslaca preliti baklavu, isjeci na zeljenu velicinu, i peci u rerni zagrijanoj na 180°C dok lijepo ne porudi. Kada je baklava gotova, izvaditi iz pecnice, i nakon 10 minuta zaliti agdom.
Prije nego sto otvorite jufke iz paketa, sve ostalo pripremite, jer se jufke brzo osuse, i onda nije moguce ovako zarolati jufku. Dok radite, neka vam jufke stoje u zatvorenoj plasticnoj vrecici.Kratki video postupka recepta mozete vidjeti na linku: https://www.instagram.com/p/BRItCyqlS9j/


Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi